четвртак, 12. новембар 2009.

"Jaгодина има жирафу, а Чачак новог професора"

Ето, и ми по нечему да се прочујемо ;) "Добар глас се далеко чује, а лош..." После пуцњаве у препуном Роксију (непосредно поред факултета), ето и новог наслова... И првих коментара.
Жирафа још није стигла у наш град, али зато је стигао нови професор :) Нови професор, нова правила, нови критеријуми, нови испитни рокови, нове суспензије... И наравно, нови коментари, пребацивања кривице, свађе, тражење разлога...
Опречни ставови који иду из крајности у крајност.
Не могу да се "приклоним" ниједној страни, јер сам одавно научила да у животу скоро ништа није црно или бело. У најбољој особи постоји и нешто лоше, а и у најгорој можете пронаћи нешто позитивно и добро. У сваком конфликту постоје две стране, и обе сносе део одговорности и кривице.
Кад студент пет година полаже један предмет, а све остале је положио, дефинитивно професор треба да се запита да ли је урадио све како треба. А, са друге стране, потпуно је нереално да неко ко као апсолвент не зна како да израчуна хипотенузу правоуглог троугла, положи две математика за 15 дана... И то математике у којима ради вишеструке интеграле, решава диференцијалне једначине, бави се статистиком...
Да не идем у детаље, Блиц и Прес су се позабавили бројкама ;) (Блиц-чланак, Прес-чланак)
А у ствари, ништа није толико тешко и компликовано, ако пођете од самих себе. И ако сте професор, преиспитајте свој рад, нико није непогрешив. И ако сте студент, запитајте се да ли сте урадили све што је било до вас.
Професори, заборавите на своју сујету! Ослободите се комплекса и упишите студенту 10 ако је заиста заслужио ту оцену. Упишите студенту оцену 5 ако није заслужио више, чак иако вам прете суспензијом ако не испуните тражену пролазност. Нађите праву меру у свему.
А ви, драге колеге студенти, заборавите на бахатост и дрскост! Заборавите "бубице" преко којих долазите до ваших "диплома". Потребно вам је знање, а не парче папира на коме пише да сте инжењер или професор.
Мени, обичном смртнику, остају "чари" дежурства на новим и поновљеним октобарским роковима 5, 6, 7... ;)
Од петка до суботе, од петка до суботе...

Нема коментара:

Постави коментар