субота, 9. јануар 2010.

Вакцина: Да или Не?

Почело је тачно у подне, у четвртак 17. децембра :) Фамозна имунизација против новог грипа са опречним ставовима да ли јој се треба приклонити или не. Наслушали смо се свега за ово време. Од тога да једна доза вакцине штити од вируса Х1Н1, до могућих последица од којих би вам се коса дигла на глави :) Моменталних, и оних... кроз пет година :)
За сада је само једно сигурно: план имунизације није испуњен, и далеко је од тога. Контигенти вакцина су стизали, али је број оних који су је примили неупоредиво мањи. Чак су се и поједини лекари јавно изјаснили и рекли Не вакцини.


Некима смета добављач, неки се баве статистиком по којој је грип мање опасан од саме вакцине... Неки сумњају и у оне који је препоручују па је на Фејсбуку у децембру основана група "Хоћемо live streaming пелцовања министра Томице"... :)
Углавном, појавио се вишак вакцина и даље наруџбине ће највероватније бити отказане. У каквом "расположењу" ви чекате трећи талас грипа? :)

6 коментара:

  1. Pozdrav.
    Sama oznaka H1 N1 kaze-nema leka,inace bi virus zvali prehlada ili zubobolja.
    NEMA LEKA=NEMA VAKCINE

    ОдговориИзбриши
  2. Ne verujem kombinaciji farmaceutska industrija+politika. Gde su velike pare tu je problem, mnogo neistine. S druge strane, da li je bilo pomoći onima koji su preminuli - da su dobili vakcinu !!?? , pitanje je dali ćemo saznati istinu!

    ОдговориИзбриши
  3. Да, амарилис, цела ова прича је веома чудна... Здрав разум говори да је то једини начин да се епидемија не шири, али ретко кога да знам да ће се вакцинисати, управо из разлога које си поменула.

    Поздрав :)

    ОдговориИзбриши
  4. Mislim da nema ni trećeg, ni n-tog talasa. Pogledaj, pa niko bre ove zime ni da se zakašlje od obične prehlade.
    Ljudi koji se odluče da prime vakcinu zapravo i ne znaju šta primaju, jer ne postoje nikakva opsežna ispitivanja, niti samim tim neki duži vremenski rok koji je prethodio tim ispitivanjima. U suštini, i meni smeta dobavljač i ne mislim da je to bila stvar "najbolje" ponude. Isto tako, pošto su se malo preračunali u količini naručenih vakcina, sad bi oni da otkažu deo porudžbine. Ipak to sve plaća Fonda za zdravstveno osiguranje, tj. finasira se iz doprinosa. Međutim, ne verujem da će to tako da ide, jer se svaka farmaceutska kuća dobro zaštiti Ugovorom, gde pre svega nema nikakvu odgovornost za ono što proizvodi i prodaje, te samim tim ni za eventualne posledice, a drugo - u slučaju raskida Ugovora slede penali za Kupca, tako da mu se taj posao onda baš i ne isplati. Ipak, posrednik je taj koji skida kajmak. ;-) Ne bi me čudilo da odjednom za par meseci krenu da izlaze vakcine sa Torlaka sa nalepnicom "Made in Serbia".

    Pozdrav za tebe i drago mi je što navraćaš kod mene u goste!

    ОдговориИзбриши
  5. Поздрав за Ретку Зверку :) Навраћам у госте и обично се подуже задржим јер увек има доста тога занимљивог :) Од онога "О мени" па до сваког написаног поста... Често и нема места коментарима, јер би сваки коментар био сувишан на то што је речено.

    ОдговориИзбриши
  6. Još jednom veliki pozdrav za tebe Mergrey! Hajde komentariši i dalje, što da ne? :-) Da me kojim slučajem ne interesuju mišljenja drugih ljudi, isključila bih opciju komentarisanja. ;-)

    ОдговориИзбриши