субота, 26. децембар 2009.

Херман Хесе-Одломци

" Што сам бивао старији све мање су ме испуњавала ситна задовољства која ми је живот пружао и све јасније сам схватао где треба тражити праве изворе радости и смисла. Научио сам да бити вољен не значи ништа, а да је волети све, да је способност да осећамо оно што даје вредност и лепоту нашем постојању. Где год би се на земљи појавило оно што се може назвати срећом, било је саткано од емоција. Новац није ништа, моћ није ништа. Многи имају и једно и друго, а ипак су несрећни. Лепота није ништа, видео сам лепе мушкарце и лепе жене који су били несрећни упркос својој лепоти. Ни здравље није све; свако је здрав ко се тако осећа; било је болесника пуних воље за животом који су је неговали до самог краја и било је здравих који су венули мучени страхом од патње.
Али срећа је увек била тамо где је неко умео да воли и живео за своја осећања; ако их је неговао, ако их није газио и потискивао, она су му доносила задовољство. Лепота не пружа радост ономе ко је поседује, већ ономе ко уме да је воли и да јој се диви..."

4 коментара:

  1. Heraman Hese je bio svestenik.I potice iz familije svestenika.kasnije se okrenuo istocnjackoj religiji pa otuda je napisao dela Sidarta,Demijan,Stepski vuk.
    Ne smatram da je los pisac.Dela su mu sazeta.Moze da podstakne na razmisljanje.Njegovi romani su jako dvosmisleni.
    prijateljski pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan izbor! Hese je jedan od mojih omiljenih pisaca. Rado se vraćam njegovim delima, jer uvek "pronađem" nešto novo. Njegove rečenice su tako jednostavne, a pune mudrosti, osećaja...podstiču i uče. Pozdrav i hvala za lepe trenutke!

    ОдговориИзбриши
  3. Хвала, Игоре и emo_serpica :) У овом кратком одломку је речено све, због тога је и читав пост дат као цитат јер немам шта да додам у овом тренутку ...
    Поздрављам вас и желим вам све најбоље у Новој години:)

    ОдговориИзбриши