петак, 11. децембар 2009.

Мапе ума

Да би повећали учинак свог учења и дошли до јаснијег размишљања могу се користити и мапе ума. Људски мозак "воли" да памти кључне идеје, па после прочитанoг текста са мноштвом информација, направите једну овакву мапу.
Шта вам је потребно?
Неки од програма који се за то користе, или једноставније... Парче папира и фломастери, или бојице. Што више боја користите, то боље.
Најпре нацртајте центар мапе ума, а то је ваш кључни појам, или кључна идеја. Затим из централне тачке изведите гране које представљају остале теме и идеје, а и из њих опет следе мање гране, које садрже мање важније појмове.
Такође је битно да за сваку ставку имате одређену асоцијацију.
И то је углавном довољно за почетак. Почните и временом развијте сопствени стил у коришћењу мапа којe ће вам сигурно помоћи.

3 коментара:

  1. Mape ume su sjajna stvar i veoma su zastupljene u svetu u skoro svim oblastima. Veoma su korisne i daju super rezultate.Ja ih koristim u podučavanju, ali generalno kod nas se jako malo zna o njima. U svakom slučaju, odlična preporuka.

    ОдговориИзбриши
  2. Да, у настави могу бити веома корисни, али је мали број професора који их користи. Ево и неких линкова за програме помоћу којих се могу урадити мапе ума:

    http://www.mindjet.com/
    http://www.mindomo.com/
    http://www.mindmapper.com/
    ...

    Поздрав :)

    ОдговориИзбриши